[Kertépítési stílus] A japán kert

Mint ahogy az építészetben, úgy a kertépítésben is előszeretettel alkalmazunk különböző stílusirányzatokat.Ha te is gondolkodtál már azon, hogy jó volna az otthoni kertet egy különleges stílussal egységesíteni, és közel áll hozzád a távol kelet hangulata, akkor ezt a cikket neked ajánljuk! Most megismerheted azokat a főbb elemeket, melyek segítségével japán stílust varázsolhatsz kertedbe!

Mi az a japán kert?

A japán kert kifejezés alatt japán stílusban kialakított kertet értünk.
Eredetileg Kínából, és Koreából ered. A Japánok valójában csak később vették át ezt a fajta művészi tájépítési formát. Leggyakrabban magánkertekben, parkokban, buddhista templomoknál, és történelmi helyszíneken találkozhatunk vele.

Megnyugvás a kertben

Japánban a kert a megnyugváshoz, a harmóniához, a megvilágosodáshoz vezető tér. Lényege, hogy megteremtse a harmóniát az ember és a természet között. Meditatív hely, ahol a szemlélődéshez, és elmélkedéshez találunk menedéket a világ zajából. Különlegessége, hogy a kertet művészi magaslatokba emelt szimbólumok jellemzik.

elemei a víz (csobogó, kút, folyó, kisebb tó), melynek mindig természetes vízforrásnak kell tűnnie, ezért ebben a stílusban nem alkalmaznak szökőkutakat.

A kövek, és a kövekből kialakított sziget.

A szigetre vezető híd, és a teaház, vagy pavilon.

Stíluson belül is változhat a kert felépítése

A japán stílusban kialakított kertnek több változata is ismert. Ilyen a hagyományos japán kert, a sziklakert és a japán teaszertartáshoz kötődő teakert.
A japán kert lehet hegyvidéki, vagy síkvidéki. A hegyvidéki fő motívuma a vízesés és a tó (kút, vagy folyó, csobogó formájában), míg a síkvidéki típusú japán kert alapját a kövek elrendezése határozzák meg.

A Japán kert növényzete

A japán kert leggyakrabban használt növényei a bambusz, és a vele rokon örökzöldek. Különlegessége, hogy a növényeket természetes formájában ültetik ki. Elhelyezésüknél a forma, és a szín is mérvadó.

Magyarországi Japán kert

Ha elmélkedésre, vagy inspirációra vágyunk, Budapesten a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézetben, az Állatkertben, és a Margit szigeten találunk japán  stílusú kerteket.

A Floralgarden által készített japán stílusú kert

 

További japánkertek képeiért kattints Pinterest albumunkra!

Forrás:
Wikipédia
Bakker.com
Szeretlekmagyarország.hu
A képeket a pinterest.com segítségével osztottam meg veletek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.